Hrvatski zakon o nekretninama

Želja nam je da Vam omogućimo uvid u osnovne zakone vezane za nekretnine u Republici Hrvatskoj. Nemamo namjeru da Vas gnjavimo nekakvim pravnim riječnikom, niti da Vam ovdje prepišemo sve obimne zakone o nekretninama u Hrvatskoj. Informacije koje Vam dajemo ispod, shavatite tek kao vodič koji će Vam dati kratke i jednostavne odgovore na najčešće postavljena pitanja koja muče naše klijente. U slučaju da odgovor na Vaše pitanje ne možete naći ovdje, molimo Vas da nam se obratite osobno!

Kupnja nekretnine u Republici Hrvatskoj

Nekretnine može kupiti svaka osoba koja posjeduje dokaz o hrvatskom državljanstvu u obliku domovnice i/ili putovnice i/ili osobne iskaznice. Strani državljani također mogu kupiti nekretnine u Hrvatskoj i to ako:

1.

Imaju registriranu tvrtku u Hrvatskoj i kupuju nekretninu u ime iste.

2.

Pribave odobrenje izdano u ime Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Dozvole se odobravaju građanima onih zemalja koje su potpisali poseban ugovor s Republikom Hrvatskom, te u nekim posebnim slučajevima državljanima ostalih zemalja. Postupak je slijedeći:

Kada strani državljanin odluči da kupi nekretninu u Hrvatskoj prvo mora potpisati kupoprodajni ugovor s prodavateljem. U ovoj fazi ugovor još nije potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika. Tako potpisani ugovor, skupa s ostalom potrebnom dokumentacijom se šalje Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu. Nakon što Ministarstvo izda odobrenje strani državljanin je dužan da prebaci nekretninu na svoje ime, tj. da preda kupoprodajni ugovor zemljoknjižnoj službi nadležnog Općinskog suda i poreznoj upravi, te plati odgovarajući porez.

Prodaja nekretnina od strane stranih državljana u Hrvatskoj

Strane fizičke ili pravne osobe mogu bez ikakvih problema prodavati nekretnine u Hrvatskoj.

Porez na nekretnine u Republici Hrvatskoj

Porez iznosi 5% za sve tipove nekretnina. Porez se definira prema cijeni nekretnine navedenoj u kupoprodajnom ugovoru i procijeni koju vrši autorizirana komisija u području gdje je nekretnina smještena. Prema zakonu, porez na kupljenu nekretninu plaća kupac ili prodavatelj, prema dogovoru.

Porez u slučaju zamijene nekretnina

Porez jest isti, 5%, ali u ovom slučaju svatko od vlasnika nekretnina plaća 5% poreza od vrijednosti svoje nove nekretnine, svog novog vlasništva.

Plaćanje poreza na nekretnine pri kupnji nekretnine

Kupac je dužan da preda ugovor na poreznu upravu u roku od 30 dana nakon potpisivanja ugovora. Javni bilježnik je dužan učiniti isto. Kupac je dužan platiti porez u roku 15 dana nakon primitka odluke o točno utvrđenom iznosu poreza. Ukoliko porez nije plaćen na vrijeme, zaračunavaju se kamate.

Plaćanje poreza na nekretnine pri prodaji svoje nekretnine

Porez kod prodaje svoje nekretnine se ne plaća, osim u slučaju da se nekretnina prodaje prije isteka roka od tri godine pošto je kupljena i ako se prodaje po skupljoj cijeni nego što je plaćena. U tom slučaju prodavatelj mora platiti 35% porez na dobit na razliku u vrijednosti nekretnine.

Zaključivanje i ovjera kupoprodajnog ugovora u inozemstvu

Da, to je moguće, u tom slučaju je najbolje kupoprodajni ugovor ovjeriti u Hrvatskoj ambasadi ili konzulatu. Ako se ugovor ovjerava kod javnog bilježnika, tada ova ovjera mora biti prevedena na hrvatski jezik i to od strane propisanog sudskog tumača.

Plaćanje poreza na nekretnine u stranoj valuti

Porez je moguće platiti putem bankovnog prijenosa novca. Iznos se pretvara u hrvatske kune prema srednjem tečaju Hrvatske Narodne banke na dan isplate.